Evde Sağlık Hizmetleri
07 Kasım 2023

EVDE SAĞLIK HİZMETİ NEDİR?

- Evde Sağlık Hizmeti, yatağa tam bağımlı olan hastaların aileleri ile yaşadıkları ev ortamında hastaya tanı koymaktan ziyade tanısı konulmuş, tedavisi ilgili kliniklerce düzenlenmiş olan tedavilerinin takibinin, uygulanmasının ve hasta yakınlarının ya da bakmakla görevli kişilerin bu konudaki eğitimini sağlayarak hizmet vermektedir.
- Takibe alınan hastaların gerekli tetkiklerinin yapılması, sürekli kullanılan ilaçlarının doğru kullandırılması konusunda eğitim verilmesi, takibinin yapılması, gerekli tıbbi malzeme ve heyet raporlarının yenilenmesi, yatak yarası varsa pansumanlarının yapılması ve gereğinde bakımından sorumlu kişilere de bu konuda eğitim verilmesi, gerekli durumlarda Fizyoterapist desteği ile hasta yakınlarının egzersiz konusunda eğitilmesi Evde Sağlık Hizmetleri Birimi tarafından yapılmaktadır.
- Evde Sağlık Hizmetlerinin amacı, evde sağlık hizmetine ihtiyacı olan bireylerin muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım ve rehabilitasyonlarının evinde ve aile ortamında sağlanması, bu kişilere ve aile bireylerine sosyal ve psikolojik destek hizmetlerinin bir bütün olarak birlikte verilmesini sağlamaktır.
-Evde Sağlık Hizmetleri Hizmetleri birimleri mesai saatleri içerisinde ve randevu sistemi ile hizmet vermektedir. Acil durumlar evde sağlık hizmetlerinin kapsamına giremez. Acil durumlarda 112 il Ambulans hizmetlerinden yararlanılmalıdır.

Kimler Faydalanabilir?

Evde Sağlık Hizmetlerinden;

  • - Evde aile bireyleri ile birlikte yaşayan veya kimsesiz, engelli, yaşlı, felçli, yatağa bağımlı, hayatını başkalarına bağımlı olarak idame ettiren bakıma muhtaç bireyler,
  • - Ventilatör ve oksijen konsantratörüne (Solunum ya da oksijen cihazına) bağlı solunum sistemi hastaları,
  • - Hareket kısıtlılığı olan ileri derecedeki kas hastalarına
  • - Palyatif bakım gereken enteral, parenteral gereksinimi olan son dönem kanser hastaları,
  • - Evinden çıkamayacak durumda nörolojik hastalıkları (ALS, SVO vb) olan bireyler,
  • - Hastanede gördüğü tedavi veya ameliyatı sonrasında taburcu edilen hareket kısıtlılığı olan ve idame tedavisinin evde sağlanması gereken hastalar,
  • - Kaza geçirmiş olup hareket kısıtlılığı olan kısa süreli hemşirelik hizmetlerine gereksinim duyan hastalar bu hizmetten faydalanmak için başvuruda bulunabilirler.
  • EVDE SAĞLIK HİZMETİ ALMAK İSTEYEN KİŞİ NE YAPMALI?
  • -Evde sağlık hizmeti almak isteyen hastalar veya aile  bireyleri sağlık Bakanlığı bünyesindeki ulusal çağrı merkezi  4443833 numaralı  telefonu arayarak müracaat ederler.